Wednesday, May 30, 2007

Vad är DÅLIGT med Mac då?


Jag bytte ju från Windows till Mac OS X (och för alla del Ubuntu Linux) förra året och har rosat Mac OS X för de bra egenskaperna men det finns fortfarande saker som är mindre bra - eller helt enkelt dåliga.

1. Program du avslutar avslutas inte. Om du tror att du bara kan klicka på den röda knappen uppe till vänster för att stänga av ett program har du fel. Där stänger du fönstret, inte programmet du kör. Oväntat och irriterande. Ännu mer irriterande är att medan de flesta program inte avslutas finns det dem som gör det. Hade det varit konsekvent hade man förmodligen vant sig, som det är nu är det mest en gissningslek om man avslutat ett program eller inte.

2. Var hittar man pipe ( | ) på tangentbordet? Eller backslash ( \ )? Okej, det är inte OS X fel att Apples tangentbord inte har symbolerna uppmärkta men det är frustrerande eftersom Apples tangentbord hör så intimt ihop med upplevelsen man har av operativsystemet. Innan jag lärde mig att Alt-7 var pipe och Shift-Alt-7 var backslash hade jag kliat mig i huvudet en stund. Problemet är ju superenkelt att fixa om Apple vill. Och en sak till, ingen Insert-tangent? Har Apple-folket aldrig kört VMWare remote??

3. X11 är inte installerat från början utan är en separat installation från återställningsskivorna man får med sin maskin. Alla kanske inte tycker det är världens största grej men hur stor plats kan det ta? Ha med det i basinstallationen tack!

4. Gör installationen av fixar mindre skrämmande. Till och med sajter av rabiata Mac-fanboys som Daring Fireball fruktar uppdateringsprogrammet. Gamla Macrävar vågar inte göra något annat medan de uppdaterar, ofta startar de om sin maskin innan de uppdaterar för att ha så lite igång som möjligt och sen börjar de be att systemet ska komma upp igen när de ska starta om efter en uppdatering. Det borde inte vara så komplicerat eller skrämmande att lägga på uppdateringar.

Som synes är det inte många fel och framförallt är det många rätt. OS X är stabilt, jag startar i stort sett bara om i samband med operativsystemuppdateringar och de kommer med en frekvens på ungefär en i månaden. Programmen fungerar som de ska, skulle något bli fel är det lätt att avsluta program och skulle det vara svårt har man alltid kommandoraden att falla tillbaka på - att vara Unixbaserad innebär ju en del fördelar på den fronten.

No comments: