Monday, September 29, 2008

Det börjar närma sig: Ubuntu 8.10

Det är 30 dagar kvar till nästa Ubuntuversion, 8.10 eller Intrepid Ibex som den också kallas.Nyheter är:

Förbättrad nätverkshantering

Nu blir det ännu enklare att koppla upp sin bärbara dator till olika nätverk. Med den nya versionen av NetworkManager behöver man inte längre vara inloggad för att kunna ansluta till ett nätverk, utan datorn ansluts direkt när den startas. Dessutom finns det numera stöd för mobilt bredband samt för att använda flera nätverkskort samtidigt.

Serverprogramvara som man installerar är bättre integrerade med brandväggen UFW så att det blir lättare att öppna upp de portar som används.

Förbättrad skrivarhantering

När man ansluter en ny skrivare laddas rätt drivrutin ner från nätet, det underlättar för dem som använder lite ovanligare skrivare eller modeller som lanseras efter att Ubuntu 8.10 släpps.

Krypterade filer

Med Ubuntu 8.10 kan man enkelt kryptera sina känsligaste filer. En speciell katalog skapas automatiskt i hemkatalogen och alla filer man sparar där krypteras med AES. Man behöver inget ytterligare lösenord för detta utan katalogen låses automatiskt upp varje gång man loggar in.

Gästanvändare

När man lånar ut sin dator tillfälligt vill man ju inte riskera att någon t.ex. utnyttjar de sparade lösenorden i webbläsare eller får tag annan känslig information. Men nu går det enkelt att logga in som gäst i systemet, en gästanvändare har begränsade rättigheter i systemet och får bara tillgång till det nödvändigaste.

Uppdaterad kontorssvit

OpenOffice 3.0 innehåller många nya funktioner. En problemlösare har lagts till för att söka optimala värden i kalkylark, diagramverktyget har förbättrats och en ny funktion gör det möjligt för flera personer att arbeta tillsamans på ett kalkylark. I ordbehandlaren har funktionen för marginalanteckningar förbättrats, anteckningar visas nu med författare, datum och klockslag. Stöd har också lagts till för att öppna filer sparade i Microsofts OOXML-format.

Gnome 2.24

Filbläddraren Nautilus har fått flikar för att visa flera mappar i samma fönster, hanteringen av filarkiv har förbättrats och tillfälligt anslutna diskenheter kan nu avmonteras med en enkel knapptryckning i Platser. Volymkontrollen har bättre stöd för PulseAudio.

Pidgin 2.5

Den populära klienten för snabbmeddelanden har förbättras ytterligare. Framför allt så har stödet för Live Messenger blivit bättre, nu kan man använda personliga statusmeddelanden och skicka iväg egna smilisar. Dessutom kan man ta emot meddelanden som skickats medan man varit frånkopplad.

Transmission 1.33

Transmission har uppdaterats till version 1.33. En popup-ruta dyker nu upp när en fil har laddats ner och man kan låta Transmission bevaka kataloger så att filer delas ut automatiskt. Stödet för multitrackertorrents har förbättras och UPnP ska snabbare kunna öppna portar i brandväggen.

Linux 2.6.27

Den nya versionen av Linux-kärnan innehåller som vanligt mängder av ny funktionalitet. Många nya drivrutiner har lagts till, t.ex. så stöds nu de flesta webbkamerorna på marknaden. Systemet för att försätta datorn i viloläge har skrivits om från grunden, kärnans hantering av flerprocessorsystem har optimerats och virtualiseringssystemet KVM har fått fler funktioner.


Det ser ju ganska trevligt ut, särskilt välkommet är att nätverkshanteringen förbättrats - det är väl där flest användare snubblar misstänker jag. Det känns skönt att Ubuntu väljer PulseAudio, de flesta distributioner har gjort det och det har lagt grunden till att Linux får mycket bättre ljudstöd.

No comments: