Friday, December 11, 2009

Mac mini server: första intrycket

När jag öppnat paketet igår kopplade jag in Mini DisplayPort-adaptern (jag köpt till, det ingår en mini-DVI-till-DVI med maskinen) i maskinen, kopplade den till min DVI-till-HDMI-kabel in till TVn, kopplade in extradisk, MBA superdriven, tangentbord och mus via USB, SP/DIF till förstärkaren samt ethernetkabeln.

Direkt när jag startade den kom den upp i 1920x1080 på min TV. Inga inställningar behövdes göras, precis som med tidigare minis jag ägt.

Jag startade upp maskinen på dvd-skivan som följde med maskinen, skapade en Raid 0- drive av de 2 interna 500GBs-diskarna (ja, jag vet om risken och jag kör backup mot Time Capsule så jag tror det ska gå bra så) och började installera Mac OS X Server. Allt flöt på bra och jag bestämde mig för vilka tjänster jag skulle ha i maskinen och inte så mycket mer så fick den gå klart installationen medan jag hämtade min son på dagis.

När den kommit upp igen lade jag på senaste systemuppdateringarna givetvis. Efter omstart konfigurerade jag firewallen och man kan även integrera mot Time Capsule, de tjänster man vill exponera på nätet ändrar man i serverinställningarna som sedan fixar inställningarna i Time Capsule. Smidigt.

Något som inte är så smidigt (jag har aldrig träffat på någon plattform där jag upplevt det som smidigt) är certifikatshantering. Vill du ha någon form av säkerhet vill du säkert köra SSL eller (hellre) TLS mot din server när du kan och då måste du skapa ett nytt certifikat eftersom det som skapas när man installerar Mac OS X Server bara varar över dagen.

Sen börjar jobbet med att skapa upp de shares man vill ha, se till att mounta diskarna på Time Capsule:n samt sätta upp servern att köra backup mot den. Inget svårt men det tar sin tid.

En annan nyhet var att jag för första gången köpt AppleCare till en maskin. Ingen av de minis jag ägt innan har haft några problem (den äldsta av dem, en Dual Core-variant, sitter på skrivbordet hos mina föräldrar och bara rullar på) men när man ändå investerat i en server (om än mini) vill iaf jag ha lite extra skydd. Jag har haft en rasad hårddisk i en MacBook (under garanti) så jag vet ju vad som kan hända.

En förändring mot tidigare minis är däremot att jag inte brydde mig om att uppgradera minnet det första jag gjorde. 4GB känns rejält tilltaget även för Mac OS X Server med den löjligt låga last jag kommer ha på den.

Förutom iTunes kommer inget av iLife-sviten med maskinen så det ska jag installera så fort jag får tid. Likaså ska jag testa att köra MKV-filmer i 720p och 1080p för att utröna var gränserna går för maskinen. Jag räknar med att den kommer funka fint utom med kanske MKVs med extremt hög bitrate. Och för sånt har jag ju dessutom en Blu-Ray-spelare. :)

2 comments:

Linus said...

Hur är ljudnivån? Måste säga att jag är duktigt sugen på att skaffa mig en mini som hemmaserver :)

daniel said...

Den låter som vilken Mac mini som helst. Dvs. inte mycket. Minsta ljud från TVn överröstar lätt maskinen.