1. Ashton-Tate
Alla som körde DOS kände till Ashton-Tate och deras produkt dBASE, men vad hände egentligen med dem? Körde man databasprogram på DOS körde man helt enkelt dBASE, man behövde inte ens fråga vilket databasprogram som användes.
1991 köptes de upp av Borland (se nummer 2 i listan) vilket kanske var dödsstöten men innan dess hade de hastigt försvunnit från folks radar när de inte var beredda på Microsofts Windows 3.0 som (trots att det var skräp) nådde enorma framgångar och plötsligt fanns överallt - Microsofts Access och det uppköpta FoxPro lämnade dBASE kvar i DOS-dammet.
2. Borland
På samma sätt som dBASE var databas på DOS var Borlands produkter Turbo Pascal, Turbo C och Turbo BASIC synonymt med programmering. Det fanns ingen som var intresserad av programmering som inte hade åtminstone en piratkopia av de listade produkterna. I skolan på den tiden lärde man också ofta ut programmering med just de produkterna. Någonstans på vägen fick Borland för sig att satsa på databser och middleware och Microsofts programmeringsverktyg på Windows blev snabbt dominerande. 1998 bytte Borland namn till Inprise och försvann från radarn. 2001 hade de tagit tillbaka namnet Borland men de som växt upp med datorer nu har ingen aning om vem de var, eller hur stora.
3. Taligent
En gång i tiden samlades Apple, IBM och HP under samma tak med det gemensamma företaget Taligent. Uppdraget: att skriva ett nytt operativsystem som alla tre kunde använda på sina respektive plattformar. Tiden gick och pengarna som investerades försvann i ett svart hål, operativsystemet skulle vara baserat på en mikrokärna från Mach och kunna köra med olika personligheter och ha ett nytt revolutionerande gränssnitt kallat People, Places and Things (jag har aldrig sett det i verkligheten men på en IBM-intern presentationsvideo).
Vad hände då? Apple förlorade intresset när de såg att projektet drog ut på tiden och kostade alltmer pengar, det slutade med att Apple istället köpte upp NeXT och baserade Mac OS X på NEXT/OPENSTEP. Jag vet inte orsaken till att HP kastade sig in i leken men de tröttnade också till slut på att blöda pengar till Taligent. Ensam kvar stod IBM med ett ofärdigt operativsystem som skulle köras på PowerPC - något ingen ville ha varpå det skrotades. En av få överlevande bevis för att Taligent funnits är ett C++-bibliotek för internationalisering som IBM donerat som öppen källkod.
4. Stac
Stac var företaget bakom Stacker, en programvara för DOS (och senare OS/2) som var ett lager mjukvara som låg mellan operativsystemet och hårddisken. vitsen var att all data komprimerades av Stacker så att man kunde få plats med mer på sina hårddiskar. Det här var ju när hårddiskar var "små", en hårddisk på 100 MegaByte var stor på den tiden medan vi i dagsläget ofta har hårddiskar på 300 GigaByte eller mer.
Stacker var under många år väldigt framgångsrikt och dog egentligen inte ut för att hårddiskarna blev större. Istället krockade dem med Microsoft som inkluderade liknande teknologi kallad DoubleSpace direkt i MS-DOS 6.0 varpå ingen ville betala för Stacker längre. Det visade sig efter en rättegång mellan Stac och Microsoft att Microsoft gjort intrång på Stacs patent och fick betala $80 miljoner till dem. Men skadan var skedd. Stac döpte om sig till Previo och försökte sig på CRM-svängen men företaget upplöstes och (ovanligt nog) pengarna från företaget delades ut till aktieägarna 2002 (istället för att gå i KK).
5. Quarterdeck
Quarterdeck gjorde QEMM386, en minneshanterare till DOS och var absolut störst, de gjorde dessutom DESQview, en programvara som gjorde det möjligt att köra flera kopior av DOS samtidigt (mycket populärt i BBS-sammanhang på den tiden) och det mindre kända DESQview/X som var en X-server för DOS.
Microsoft (igen...) inkluderade QEMM-liknande funktionalitet i DOS och Windows och OS/2 tog död på DESQview (Windows dödade senare OS/2). Resterna av Quarterdeck köptes upp av Symantec.
Fler IT-lik kanske följer...
No comments:
Post a Comment