Friday, October 31, 2008

NAS

Jag har funderat alltmer på någon slags skitbillig NAS-lösning för att få tillgång till mycket disk på jobbet. Visst har vi feta SCSI-diskkabinett och fiberkopplade SAN men eftersom vår business är ersättningssystem kan jag knappast använda dem för vår interna infrastruktur.

Så jag har googlat runt lite, jag visste om FreeNAS sedan innan och hittade OpenFiler nyss. Förmodligen är ingen av dem triviala att sätta upp, FreeNAS är FreeBSD-baserad och OpenFiler lutar sig tillbaka på Linux, men något som får mitt blod att koka är att FreeNAS distribueras i en .img-fil. OpenFiler kommer som en ISO-avbild. .img är såvitt jag vet inget standardformat och jag har ingen aning om vilket program jag ska använda för att bränna ut det.

Med andra ord blir det till att testa OpenFiler först.

Planen just nu är att ta en Thinkpad T40, en USB2-hubb och alla externa hårddiskar jag kan hitta...Länk

2 comments:

jronnblom said...

Jag kör Openfiler i en produktionsmiljö med både iSCSI och NFS. Lysande produkt! Installationen är av typen Next->Next->Reboot och därefter konfigurerar man allting via webläsaren.

FreeNAS har jag inte kört men däremot m0n0wall som FreeNAS använt som grund (BSD + adminmiljön). m0n0wall är också en mycket kompetent produkt om man är i behov av en brandvägg!

-J

daniel said...

Låter bra, installationen lär vara klar när jag kommer tillbaka från lunchen.