Wednesday, November 28, 2007

Intressant...

Det har kommit en ny beta (6814) av SkyOS, jag håller som bäst på att försöka få igång den virtualiserat på Mac OS X.

SCO som försökte gömma sig från Novell genom att begära en Chapter 11 och effektivt förklara sig bankrutt har fått ytterligare ett bakslag, domstolen som har hand om konkursboet har beordrat SCO att återvända till rättegången mot Novell.

Det enda som återstår av den rättegången, eftersom SCO redan förlorat den, är att bestämma hur mycket pengar Novell ska ha. Pwned!

Canonical, dvs. folket som ligger bakom Ubuntu Linux, har lanserat en ny intressant tjänst - PPA. PPA står för Personal Package Archive och är ett sätt att paketera och distribuera program (upp till 1GB stora), fördelen är att programmen automagiskt kan installeras via Ubuntus inbyggda installationsprogram. Najs.

Tuesday, November 20, 2007

Kalenderstrul

Så jag har hittat ett program, Spanning Sync, som synkar Googlekalendern med iCal och sedan synkar jag kalendrarna mellan Macarna med .Mac. Smidigt värre.

Men på jobb använder vi (suck! stön!) Lotus Notes och jag skulle vilja synka kalendern i Notes med Googlekalendern med regelbundna intervall, säg en gång om dagen. Jag har googlat runt i en timme nu utan att hitta något som verkar tillfredställande, jag kan väl inte vara ensam om det här problemet?

Synergy, istället för Multiplicity

Här på jobb har jag nu både min gamla Windowsmaskin och min nya Mac OS X-maskin på skrivbordet och man tröttnar på att växla mus och tangentbord hela tiden. När jag körde flera Windowsmaskiner på skrivbordet körde jag en programvara som heter Multiplicity från Stardock och det funkade hur bra som helst.

Tyvärr har Stardock lovat komma med en Mac OS X-version av Multiplicity i flera år utan att ens kunna visa upp en ynka beta. Så jag letade efter alternativ, jag visste redan om att Synergy fanns och att det stöder en hel del plattformar men jag hade aldrig använt det.

Jag knåpade lite snabbt ihop en config-fil utifrån hur sampleconfiggen såg ut:
section: screens
# three hosts named: moe, larry, and curly
maskin1:
maskinx:
end

section: links
# larry is to the right of moe and curly is above moe
maskinx:
left = maskin1
maskin1:
right = maskinx

end

section: aliases
# curly is also known as shemp
maskin1:
10.1.1.197
maskinx:
10.1.1.177
maskinx:
maskinx.local
end


Efter det startade jag synergys (./synergys -c synergy.conf -f för att jag ville se om det fungerade) på Mac OS X och kopplade upp mig med Synergyklienten från min Windows XP-maskin och det funkar alldeles utmärkt.

Ett extra steg var jag tvungen att göra, synergys-filen var inte exekverbar vilket man ändrar snabbt med kommandot 'chmod +x synergys'.

Om du har behovet funkar Synergy bra även om det känns lite 1900-tal att konfigurera ett program via en textfil idag. Funkigt!

För den äventyrlige

För de som kanske tröttnat på hur GNOME och KDE ser ut och uppför sig finns det naturligtvis en uppsjö andra fönsterhanterare för Linux/X11 att testa.

Här är en artikel som tar upp lite alternativ. Av de som presenteras är jag mest förtjust i FluxBox. Ett av belackarnas främsta argument mot X11 är att det inte har någon standard för widgets men jag anser att det är en styrka, man kan faktiskt få sitt skrivbord att se ut precis som man vill.

Mac mini och Gmail


Sedan jag sålde min Mac mini till mina föräldrar har jag saknat den. Det är en söt liten kraftfull maskin.

Så jag köpte på mig den uppdaterade varianten igår med Core 2 Duo-processor på 2GHz. Jag håller som bäst på att uppdatera den och har beställt min gratis Leoparduppgradering från Apple.

Jag ska uppgradera mina föräldrars maskin till Leopard den med vad det lider. Nu när 10.5.1 finns ute ser jag ingen anledning alls att stanna kvar på Tiger.

Jag noterade igår (jag vet inte hur länge det varit så egentligen) att jag nu har 5GB utrymme i Gmail. Gmail har gjort att jag helt gått ifrån att ha en lokal mailklient, något som ger rejäla fördelar när man som jag vandrar mellan många datorer och behöver ha tillgång till mailen titt som tätt.

Friday, November 16, 2007

eCS 2.0?

eComStation... skriver man och alla står som frågetecken.

eComStation är ett OS/2-baserat operativsystem som gjordes på licens från IBM. En fågel har viskat i mitt öra att de inte lägre har en licens från IBM men arbetar vidare från kodbasen de redan licensierat. Snart kommer version 2.0, det finns en Release Candidate 3 att ladda ner för registrerade användare.

På hemsidan finns en demo-CD att ladda hem, det är bara att starta om din dator med den i för att få en tidsresa till sent 90-tal. :)

Jag fick hem en komplett eComStation 1.2R idag tillsammans med lite promotionmaterial, jag tycker OS/2 är ruskigt trevligt så jag kommer förmodligen köra en maskin med det när vi flyttat till nya lägenheten. Det är resurssnålt med dagens mått mätt och en riktig arbetshäst som bara går och går när man väl satt upp det.

Det lär ju bli en uppgradering till 2.0 när den släpps också.

Thursday, November 15, 2007

Leopard 10.5.1 också här!

Det fanns naturligtvis massor av småbuggar i Leopard vid släppet, nu ska många av dem vara fixade, en nära på 40MB stor nedladdning senare alltså.

Jag har uppdaterat så jag får se om jag märker något...

10.4.11 ute

För de som ännu inte uppgraderat till Leopard finns det en ny uppdatering till 10.4.11 av Mac OS X Tiger.

Det är förmodligen sista uppdateringen av Tiger så slit den med hälsan. ;)

Wednesday, November 14, 2007

Spiceworks

Så du sitter kvar med Windows på en server och har inte kommit för dig att installera Nagios på din Linux-maskin?

Tanka ner Spiceworks, en gratis systems management-applikation som faktiskt fungerar bra.

Det första som görs efter installationen är en inventering som fungerar förvånansvärt bra, man anger login-id för Windows och SSH och sen låter man bara magin ske.

Gränssnittet är annars helt webbaserat och kan alltså kommas åt remote. Visserligen är det lite långsamt men det är gratis. :)

Tuesday, November 13, 2007

Multics - nu med sås

Innan Unix fanns Multics. Unix gjordes med designideerna från Multics och vi har fortfarande mycket i dagens Unix/Linux/BSD-operativsystem att tacka för mycket av designvalen i det.

Multics presenterades 1965, den sista versionen kom 1985, den sista Multicsmaskinen gick i pension år 2000 och nu finns källkoden för kommande generationer att studera.

Historiskt!

Friday, November 02, 2007

Uppdaterad hårdvara

MacBooken fick en liten uppgradering igår, den snabbaste modellen är numera på 2,2 GHz och de passade på att uppdatera grafikchippet till ett Intel GMA X3100.

MacBook Pro å sin sida är nu som snabbast på 2.6GHz.

Betyder det att Mac mini kommer uppdateras med X3100 också inom en snar framtid?