Wednesday, May 30, 2007

Vad är DÅLIGT med Mac då?


Jag bytte ju från Windows till Mac OS X (och för alla del Ubuntu Linux) förra året och har rosat Mac OS X för de bra egenskaperna men det finns fortfarande saker som är mindre bra - eller helt enkelt dåliga.

1. Program du avslutar avslutas inte. Om du tror att du bara kan klicka på den röda knappen uppe till vänster för att stänga av ett program har du fel. Där stänger du fönstret, inte programmet du kör. Oväntat och irriterande. Ännu mer irriterande är att medan de flesta program inte avslutas finns det dem som gör det. Hade det varit konsekvent hade man förmodligen vant sig, som det är nu är det mest en gissningslek om man avslutat ett program eller inte.

2. Var hittar man pipe ( | ) på tangentbordet? Eller backslash ( \ )? Okej, det är inte OS X fel att Apples tangentbord inte har symbolerna uppmärkta men det är frustrerande eftersom Apples tangentbord hör så intimt ihop med upplevelsen man har av operativsystemet. Innan jag lärde mig att Alt-7 var pipe och Shift-Alt-7 var backslash hade jag kliat mig i huvudet en stund. Problemet är ju superenkelt att fixa om Apple vill. Och en sak till, ingen Insert-tangent? Har Apple-folket aldrig kört VMWare remote??

3. X11 är inte installerat från början utan är en separat installation från återställningsskivorna man får med sin maskin. Alla kanske inte tycker det är världens största grej men hur stor plats kan det ta? Ha med det i basinstallationen tack!

4. Gör installationen av fixar mindre skrämmande. Till och med sajter av rabiata Mac-fanboys som Daring Fireball fruktar uppdateringsprogrammet. Gamla Macrävar vågar inte göra något annat medan de uppdaterar, ofta startar de om sin maskin innan de uppdaterar för att ha så lite igång som möjligt och sen börjar de be att systemet ska komma upp igen när de ska starta om efter en uppdatering. Det borde inte vara så komplicerat eller skrämmande att lägga på uppdateringar.

Som synes är det inte många fel och framförallt är det många rätt. OS X är stabilt, jag startar i stort sett bara om i samband med operativsystemuppdateringar och de kommer med en frekvens på ungefär en i månaden. Programmen fungerar som de ska, skulle något bli fel är det lätt att avsluta program och skulle det vara svårt har man alltid kommandoraden att falla tillbaka på - att vara Unixbaserad innebär ju en del fördelar på den fronten.

Sunday, May 27, 2007

Fler maskiner...

Jag fick en HP9000/380 och en Sun SPARCStation IPX idag, helt gratis (fast å andra sidan, vem skulle betala pengar för dem idag? ;) ).

HP-maskinen är en gammal 68040-baserad sak utan hårddisk men den har SCSI-interface så man kan säkert få den att boota ifrån en extern disk.

En SPARCStation är en SPARCStation så där väntar jag mig inga problem.

Friday, May 25, 2007

MachTen BSD UNIX


Efter assistans från Mike har jag fått igång PowerMacen jag fick av honom. Nu på morgonen rensade jag ut lite gammalt skräp på den och sedan började jag (äntligen!) installera MachTen BSD UNIX-subsystemet på den.

Installationen är rättfram och (naturligtvis) grafisk. Efter installation lade jag direkt på fixen för stöd för Mac OS 9.1 och sen åkte jag... :)

Så nu har jag ett komplett BSD UNIX-subsystem på min Mac OS 9.1-maskin, komplett med X11. Som standard kör man AfterStep men det är ingen vacker fönsterhanterare (i mitt tycke) så jag ska byta till Window Maker.

Den är inlagd i Nagios också så den är övervakad.

Tuesday, May 22, 2007

Bäst i världen

IBM har precis annonserat Power6, den snabbaste CPU:n i världen. Den grymmaste varianten ligger på 4.7GHz och den är lite mer än dubbelt så snabb som Power5 samtidigt som den drar mindre eller lika mycket ström.

Och i hälarna på det kom annonseringen av AIX Version 6.1.Det intressantaste ser ut att vara den nya virtualiseringstekniken:
Workload Partitions

AIX 6 introduces a new, software-based, virtualization approach called Workload Partitions (WPAR) that complements the existing IBM System Logical Partitions by reducing the number of operating system images that have to be managed when consolidating workloads. Workload Partitions enable the system administrator to consolidate multiple applications inside of a single running instance of AIX 6.

Each Workload Partition can be separately administered from other WPARs in the system, including separate security and root level user. WPARs obtain a regulated portion of the system resources available to the instance of AIX 6 and share the AIX 6 resources such as kernel resource and I/O.

Live Application Mobility
Workload Partitions can also be moved from one system to another without restarting the application or causing significant disruption to the application end user. This capability, called "Live Application Mobility" will be enabled though a separately offered licensed program product, the Workload Partitions Manager that will generally available at the same time as the AIX 6 OS.

IBM fortsätter ha ett försprång på virtualiseringsområdet, utan tvekan för att IBM jobbat med det så länge - sen 60-talet.

Tyvärr droppar AIX stödet för processorer tidigare än Power4 men tidigare versioner av AIX försvinner ju inte direkt så det är ingen stor uppoffring.

Monday, May 21, 2007

Ubuntu Server och Nagios

Jag installerade Ubuntu Server 7.04 idag och lade på Nagios 2.9 och konfigurerade igång det med tre hosts. Jag ska ha in hela min infrastruktur där så småningom är det tänkt.

Det var skönt att Ubuntu Server fungerar och uppför sig precis som "vanliga" Ubuntu med skillnaden att man inte får något grafiskt skal för vad ska man med det till på en server?

Nagios-installationen är hyfsat rättfram tills man börjar hacka config-filerna, det var mycket knackande i filerna innan jag dels förstod hur det hängde ihop och dels att få konfigurationen att gå igenom en konsekvenskoll.

En liten snag är att nagiosdaemonen inte går igång automagiskt vid omstart men jag får kolla på det imorgon. :)

Sunday, May 20, 2007

Förvillande lika!

Macintosh Quadra och PowerMac sida vid sida. Hyfsat lika.
Jag fick en Apple CD-300+ med Quadran som är supportad av A/UX. Ännu ett hinder ur vägen!

Quadra 800

De första stegen mot en fungerande A/UX-maskin tas idag. En Macintosh Quadra 800 ska inhandlas.

Saturday, May 19, 2007

Teh boring

Jag hade tråkigt på förmiddagen så jag översatte The EFIKA book till svenska, Efikaboken blev den fyndiga svenska titeln.

Den finns på den officiella sajten.

Friday, May 18, 2007

PowerMac get!

Jag fick Mikes gamla PowerMac (han säger att den är inköpt 1995) mot några dvd-filmer i byte.
Den kommer med Mac OS 9.1 och jag kommer köra MachTen på den.

Tuesday, May 15, 2007

"Miljön"

Min miljö består fn av:
AIX 4.3.3
Solaris 8 & 9, båda med OpenStep 1.1
NetBSD 3.1
OPENSTEP/Mach 4.2
IRIX 6.5.5
Ubuntu Linux 7.04
PC-BSD 1.3
SkyOS 5 Beta build 6669
i5/OS (OS/400) V5R1M0
eComStation 1.2R (OS/2)
Mac OS X 10.4.9 (Tiger)
Windows XP (bara i virtuell maskin)

Märkligt nog har jag stora problem med eComStation som får en helt utflippad IP-adress från en maskin som inte delar ut ip-adresser...!? Jag ska sätta en fast ip-adress på den istället när jag får tid.

Monday, May 14, 2007

Att göra livet lite enklare

Screen är en av de där programmen som när du väl använt det du aldrig vill vara utan.

Det är ofelbart det första jag startar när jag kör på kommandoraden och det är numera långt upp på listan över program jag bara måste ha, oasvett vilken plattform jag är på.

Screen startas genom att helt enkelt skriva screen på kommandoraden. Efter det är det CTRL-A som används för att nästa kommando ska uppfattas av screen, CTRL-A följt av CTRL-C skapar en ny session i samma fönster. Man växlar mellan sessionerna med CTRL-A följt av CTRL-nummer, alltså 1 för ursprungliga sessionen, två för andra etc. Allt körs i samma fönster och finns kvar även om X skulle dö eller om du loggar ut. screen -D -RR kopplar på din screen-session igen.

Rekommenderas å det varmaste.

Thursday, May 10, 2007

Moment 22

Ett powersupply på vår produktions-ESX-Server som kör Virtual Infrastructure 3 dog, vanligtvis är det inget problem eftersom det finns två powersupply i maskinen men den här gången tog den säkringen för rackets powersupply med sig med förödande konsekvenser.

Plötsligt kunde vi inte nå vår filserver... eller vår webserver...

Nere i datahallen konstaterade vi att strömmen var bruten till racket, fixade säkringen och maskinerna snurrade igång.När ESX-servern kom upp startade dock inga virtuella maskiner, jag loggade på maskinen via SSH och kollade vad som var på g. Den ville inte starta några virtuella maskiner för det fanns inga licenser. Och för några veckor sedan virtualiserade vi licensservern och ni förstår var det här är på väg - licensservern kunde inte starta för ESX-servern har inga licenser.

Så nu har jag installerat en ny Licensserver på en fysisk maskin, dragit ner licenser från VMWare så jag kunde få igång min virtuella licensserver varefter jag sög ut licenserna från den och stängde ner den - för gott.

Tack vare det funkar vår webserver igen.

Tyvärr kommer filservern inte upp - och där saknas det en seriekabel så vi kan komma åt maskinen (det är en fysisk maskin). Helt otroligt, jag ska iväg och handla en och se vad som är på tok med den...

Wednesday, May 09, 2007

NetBSD-flashback

Jag fick min andra SparcStation 20 idag, ett riktigt "monster" med 2*150MHz HyperSPARC-proppar, 336MB minne och två feeeeta 4.5GBs SCSI-diskar.

Jag fick med 2 extra SuperSPARC-proppar a 50MHz (med cache-minne så jag ska byta ut propparna i min andra SparcStation 20 som kör cache-lösa 50MHz:are idag).

Nåväl, jag fick för mig att spinna upp NetBSD igen och det måste sägas att det är betydligt mer hardcore att få igång NetBSD än "stoppa-in-cdn-och-starta"-linuxvarianterna av idag. Först och främst - få igång nätverk, man får helt enkelt skapa /etc/ifconfig.hme0 och knappa in ip-adresser, skapa /etc/mygate med ip-adressen till gateway och skapa en /etc/resolv.conf med DNS-adresserna.

Exempel på ifconfig.hme0:
inet 10.0.0.1 netmask 255.255.255.0 media 100baseTX

Exempel på /etc/mygate:
10.0.0.254

Exempel på /etc/resolv.conf:
domain hemma.se
nameserver 10.0.0.254
search hemma.se

Därefter startar man om nätverket med /etc/rc.d/network restart. Har man lyckats har man nätverk. Har man inte lyckats har man... felsökning framför sig.

Tuesday, May 08, 2007

Liket lever?

När hemdatorrevolutionen svepte genom nationen hade "alla" sina oliak små datorer hemma: Amiga, C64, VIC-20, Atari ST, C128, ZX Spectrum etc.

Så småningom dog alla hemdatorer, ibland storstilat och ibland med en suck, när PC-klonerna tog över hemmarknaden.

De verkliga freaksen torde vara dem som hållit fast vid sina Amigor genom alla år och uppgraderat dem med alltmer bizarr hårdvara - någonstans på vägen blev PowerPC Amigans framtid och nu har Amiga Inc. och någon som kallar sig ACK annonserat (märk väl, inte visat eller skeppar) inte bara en utan två nya maskiner som ska bära namnet Amiga och ska vara PowerPC-baserade samt köra AmigaOS4.

AmigaOS4 har utvecklats av Hyperion för Amiga Incs räkning under flera år men någonstans på vägen blev det en fnurra på tråden och nu ligger de två i en rättstvist om vem som egentligen äger vad när det gäller AmigaOS4.

Så, vem bryr sig? Inte många, det är samma dedikerade skara Amigafreaks som hängt kvar vid sina gamla maskiner som fortfarande debatterar som vildar om Amiga Inc. kommer skeppa något den här gången eller om det bara är hype inför rättstvisten.

Som någon vis människa uttryckte det på OSNews: Det är som om Andorra förklarat krig mot Monaco.

Monday, May 07, 2007

OpenStep/Solaris

Förutom att NextStep blev OPENSTEP/Mach implementerades OpenStep-APIerna på två andra operativsystem: Windows NT och Solaris.

OpenStep/Solaris Version 1.0 fanns att ladda ner gratis från Sun innan de dödade projektet, Version 1.1 av produkten var tydligen i stort sett färdig men fick aldrig någon officiell release, däremot hittade den ut på nätet ändå... Och en vänlig människa vid namn Luke Th. Bullock har paketerat om det under namnet LuBu OpenMagic som finns att tanka ner här.

Det man får är något som ser ut som OPENSTEP/Mach men som körs på Solaris, man kan alltså köra Solarisbinärer och OpenStep-applikationer bredvid varandra. Det är en tämligen mysig miljö och jag föredrar den helt klart framför CDE, OpenWindows och Java Desktop System så hädanefter åker det på alla mina Solarismaskiner. :)

Visserligen känns det inte riktigt som OPENSTEP/Mach, den uppför sig marginellt annorlunda, men det är hyfsat nära och har som sagt den enorma fördelen att Solarisprogram går att köra.

Friday, May 04, 2007

Knivigt värre

Jag har hittat A/UX, Apples tidiga UNIX för 68k-maskiner, och ska försöka få igång det.

Programvaran jag hittat hittills för att emulera en 68k-Mac är SoftMac för Windows så nu försöker jag alltså köra SoftMac i Windows 2000 i VMWare Player under Ubuntu Linux (och katten på råttan och...). :)

Det är inte helt enkelt...

Thursday, May 03, 2007

Maskinjakt - Del 3

Jag kom över en Intellistation Z Pro (från 1998) med dubbla 450MHz Xeon-proppar och 1GB minne.

Vad kör man lämpligast på en sån idag? Något med SMP-stöd iaf. Eftersom maskinen är helt SCSI-baserad kan man kanske dra igång en ESX-server på den? :)

SkyOS möter Thinkpad T30

Jag har provinstallerat SkyOS för första gången. Det var krångligare än man kanske tror, Thinkpad T30 har 16MB ATI Mobility Radeon 7500 och det visar sig att drivrutinen för Radeon inte är helt okej.

Efter att ha bootat i Safe Mode med tillägget /disable_libradeon.so kom maskinen igång och man kunde börja installera.

Vi får se hur det känns...

Wednesday, May 02, 2007

Fler besparingar att göra

Precis som MacHeist (som ska dra igång igen för en ny omgång) är en ny sajt med ungefär samma koncept vid namn TheMacPak igång. Startpriset är $30 men priset går upp med $5 varje gång de avslöjar en ny av de totalt 10 program som ingår. Köper man det när de avslöjat alla ska det kosta $75 men de säger att det hela är värt nästan $290 så man sparar oavsett...

Man kanske skulle kasta in 30 dollar direkt?