Thursday, August 28, 2008

Beat me up Scotty.

Går man in på Suns hemsida och letar efter arbetsstationer märker man snabbt att de helt slutat med SPARC-baserade dylika. Alla deras arbetsstationer är nu x86-baserade.

Det gör mig lite ledsen att se Sun överge SPARC, det må inte vara mina favoritmaskiner men deras äldre maskiner är ju i stort sett oförstörbara.

Jag har ingen "current" Sun-hårdvara alls men tänker absolut inte göra mig av med min maskinpark med gamla godingar.

Intressant nog går IBM i motsatt riktning, arbetsstationsserien Intellistation brukade finnas med x86 (PRO Series, jag har två stycken på jobb) men finns nu bara med POWER.

Tuesday, August 26, 2008

Bandstationer och Windows=Voodoo


Kör man Unix-liknande operativsystem eller special-OS som IBMs i kan man lugnt räkna med att det finns diverse små verktyg för att styra, läsa och allmänt hantera bandstationer som är kopplade på systemet.

På Windows däremot där man har "enhetsbokstäver" har jag alltid förväntat mig att bandstationer ska dyka upp som bara ännu en enhetsbokstav och att jag ska kunna göra vanliga filoperationer. Så är det ju nu inte, istället får man antingen drivrutiner som är specifika för ett visst backupprogram (som t.ex. Tivoli Storage Manager) eller generella drivrutiner som ger någon slags enhet utan någon vidare förklaring.

På jobb fick vi in ett band till en gammal rullbandare, vi har kvar bandstationer som är flera decennier gamla för just sådana tillfällen. Uppdraget: få ut filerna i ett format som är läsbart i Windows.

Efter att ha DUPTAP:at bandet (något man gör i OS/400 som fortfarande har stöd för bandstationer som tillverkades vid Hedenhös storhetstid) till LTO1 såg vi att det handlade om bara drygt 500 kilobyte data och jag hade en idé om hur vi skulle återläsa det på Windows - om jag bara hittade verktyg för det.

Lyckligtvis har en spanjor portat ett antal Unix-verktyg till Windows och jag testade framgångsrikt dem. Framförallt var mt och rcopy-kommandona de som avgjorde saken och gjorde att vi kunde läsa tillbaka data som skrivits ner för 20 år sedan och som kunden sedan länge förlorat förmågan att återläsa.

Om du står inför ett dylikt, ganska nischat, problem kan jag alltså varmt rekommendera LCUtils.zip. Det sköna är att verktygen är släppta under GNU GPL.

Och om du är den som lagrar undan aldrig så små datamängder - MIGRERA DITT DATA NÄR DU BYTER HÅRDVARA.

Privilegierade instruktioner och ringar


Via OSnews hittade jag ett utmärkt förklarande blogginlägg som illustrerar skillnaden mellan operativsystemkod och vanliga program.

Jag fick själv en djup, djup genomgång av de här grejorna på 90-talet när jag gick flera kurser i OS/2 Dump- och Trace-analys (som jag sedermera kom att vara ansvarig för i Norden ett tag innan OS/2-festen var över).

För de som är intresserade av det finns det fyra bra Redbooks i ämnet:
OS/2 Debugging Handbook - Volume I. Basic Skills and Diagnostic Techniques. IBM RedBook SG24-4640-00.
OS/2 Debugging Handbook - Volume II. Using the Debug Kernel and Dump Formatter. IBM RedBook SG24-4641-00.
OS/2 Debugging Handbook - Volume III. System Trace Reference. IBM RedBook SG24-4642-00.
OS/2 Debugging Handbook - Volume IV. System Diagnostic Reference. IBM RedBook SG24-4643-00.

Monday, August 25, 2008

Ubuntu eee 8.04.1 RC släppt

Det finns äntligen en Release Candidate av Ubuntu eee 8.04.1 och jag håller som bäst på att installera den. Det ser lovande ut...

Mer under dagen... Om den funkar så bra som jag hoppas kommer jag sälja en av mina Macbooks och köra på eee PC 900n hemma som surfdator.

Thursday, August 14, 2008

VMware patchar och ber om ursäkt


Nya VDn fick en flygande start...

Nu finns det iaf en patch för den katastrofala buggen, det återstår att se hur sargat VMwares rykte blev av incidenten.

Tuesday, August 12, 2008

Feeeet bug!

Katastrof! VMware ESX 3.5U2 har en bug som gör att man inte kan starta de virtuella maskinerna från och med idag!

Det här är ett stort slag mot virtualisering och speciellt VMware.

Thursday, August 07, 2008

Power Systems

IBMs chef över Power Systems, Ross Mauri, är intervjuad i The Unix Guardian.

Intressanta saker som sägs: i (dvs, gamla AS/400 / System i) går bra som tusan, framförallt i Asien. p, gamla RS/6000, går fantastiskt bra och tar marknadsandelar från både HP och SUN.

Najs. Men intressantast är nästan att han konfirmerar att Power7 blir en 8-kärnig processor. På annat håll spekuleras det om att den kommer ligga på 4GHz när den släpps. Signifikant, främst för att Power7 ska ha en radikalt annorlunda design jämfört med hastighetsdemonen Power6. Och det avslöjas i intervjun något som alla egentligen redan vet: IBM jobbar på Power8 också.

Bilden till vänster är djupt relaterad, det är ett 595-monster.

Wednesday, August 06, 2008

En räddare i nöden

Jag har köpt en ASUS eee PC 900, en av de där riktigt små bärbara datorerna. Trots sin litenhet har den 1GB RAM, 16GB SSD-disk och en hyfsad processor.



Något den tyvärr också har är ett operativsystem som jag inte alls gillar: Xandros Linux. Lyckligtvis finns det snälla människor som gör en eee-tunad Ubuntu som snart kommer i en ny version. Det är DEN jag kommer köra, var så säker!

Årets 20 bästa Mac-produkter

I augustinumret av UKs Macworld tycker de uppenbarligen att det inte kommer fler intressanta produkter i år utan de har redan utsett årets 20 bästa Macprodukter:

Årets bästa Appleprodukt är iPhone, inte iPhone 3G - trösterikt för mig som har första modellen.

Bästa konsumentmjukvara blev Bento från Filemaker. Det är en "light"-variant av FileMaker-produkten.

Bästa lagringsprodukt blev Fusion F2 från Sonnet. Inte så spännande, här kunde väl i princip vilken extern hårddisk som helst vunnit?

Bästa professionella videoprodukt blev Adobe CS3 Production Premium. Ännu en produkt jag aldrig kommer använda. :)

Bästa proffsfotoprodukt blev Nikon D300. En digital systemkamera.

Bästa konsumenthårdvara blev Elgato Turbo.264. En USB-pryl som snabbar upp konvertering av video.

Bästa underhållningsprodukt blev Guitar Hero III från Aspyr. Inte alls förvånande, det skrala utbudet med spel till Macen till trots är det kul att se en riktig kioskvältare på toppen.

Bästa fotoprodukt för konsumenter blev Corel Painter Essentials. Själv använder jag iPhoto och PixelMator.

Bästa utbildningsprodukt blev Rosetta Stone 3. Jag har sett den här produkten prisas på några ställen nu. Vill man lära sig fler språk kan det definitivt vara värt en titt.

Bästa iPod-tillbehör blev Denon AH-C551. Ett par svindyra hörlurar.

Bästa iPhonetillbehör blev ISAglove Armband från zCover. Såg inte så övertygande ut imo.

Bästa audioprodukt för konsumenter blev Zeppelin från Bowers & Wilkins. Svindyrt högtalarsystem till iPod. Fantastiskt att de lyckats göra ett sådant som är ännu dyrare än Apples original (som numera inte tillverkas längre).

Bästa mjukvara för design blev Dynamic Publishing Solution från Quark. Quark är gammal i gejmet och förtjänar det säkert.

Bästa hårdvara för design blev Wacom Cintiq 12WX. Jo, det är en ritplatta.

Bästa webprodukt för design blev Freeway 5 Pro från Softpress. Aldrig hört talas om innan men jag använder ju å andra sidan vi för att göra websidor. :)

Bästa produktivitetshårdvara blev magicolor 8650dn från Konica Minolta. Själv har jag en bläckstråleskrivare från Canon jag är nöjd med.

Bästa produktivitetsmjukvara blev PresSTORE 3 från Archiware. Aldrig hört talas om men det är fråga om en sk. Continuous Data Protection-produkt, alltså som tar backup så fort något ändrats. Det finns massor av alternativ på andra plattformar men Mac OS X verkar lite eftersatt när det gäller Disaster Recovery.

Sedan är det läsarnas tur att välja tre produkter:
Bästa Hårdvara: My Book Pro från Western Digital. Återigen, vilken extern hårddisk som helst kunde väl tagit hem det här? Huvudsaken är att man har en extern hårddisk och kör Time Machine.

Bästa Mjukvara: Adobe CS3. Det är fortfarande svårt att skilja PhotoShop från Mac-plattformen tydligen. :)

Bästa återförsäljare: MacWarehouse.

Slutligen har den en Macworld Grand Prix som går till FileMaker Bento.

Friday, August 01, 2008

Här dammar det igen

Jag måste bara kommentera Microsofts patetiska marknadsföringstrick med "Mojave". De visade några intet ont anande människor en Windowsversion de påstod var i utveckling och fick dem att säga "oooh", "aaaah" och "wow" - när det i själva verket hela tiden handlade om Vista.

Varför var det här inte bra reklam för Vista? Let me count the ways...