Monday, December 10, 2007

SysAdmin Journal - en elegi

Fast det ser ut som om kommersiell Unix försvinner alltmer från marknaden med den sotdöd som drabbat området de senaste åren (SGI IRIX, TRU64, SCO OpenServer/UnixWare någon?) fanns det en ljuspunkt i Unixland: SysAdmin Journal. En proffsig tidskrift proppad med intressanta och initierade artiklar om allt mellan himmel och jord som rörde UNIX.

Jag var själv prenumerant och blev klart ledsen när jag läste ledaren i sista numret tidigare i år som meddelade att tidskriften läggs ner. Man kunde välja att få sina pengar tillbaka eller bara vänta så skulle en cd med alla nummer av SysAdmin Journal dyka upp så småningom. Jag väntade naturligtvis och nu har den dykt upp. Som bonus är The Perl Journal med på cd:n också.

En era är över men även i tider som denna finns det hopp, antalet tidningar om Mac och Linux har kanske aldrig varit fler än nu. Även om kommersiell Unix skulle vara på väg ut (och jag tror inte det, varken AIX, HP-UX eller Solaris ser ut att vara redo att kasta in hatten) finns det alltid lite riktig Unix (Mac OS X) och lite Unix-"light" i form av Linux att ta till.

No comments: