Monday, June 04, 2007

Xandros och Dronten snart på samma ställe?

Xandros har ingått en pakt med Microsoft där Microsoft lovar att inte stämma användare av Linuxdistributionen Xandros eftersom Xandros betalar beskyddarpengar.

Det är rena gangsterfasoner och det är bara att hoppas att såväl Novell som Xandros som ingått de här vansinniga pakterna mister sina kunder.

Om en Linuxdistribution inte längre är fri, varför ska man då välja Linux?

Microsofts aggresiva men väldigt vaga kampanj där de säger att Linux och annan mjukvara baserad på öppen källkod gör intrång på Microsofts patent har cirkulerat i pressen nu under ett par veckor. Fast de säger ju inte vilka patent det är även om de kan trolla fram ett nummer och säga hur många patent det handlar om... Man kan ju undra hur många patent Microsoft själv gör intrång på? De har ju faktiskt betalat en hel del rejäla skadestånd för sånt genom åren.

Jag hade hoppats att Microsoft skulle stämma någon för de här hopfantiserade patentintrången men hela den här ljusskygga beskyddarverksamheten går ut på att inte vara specifik, att grumla vattnet och se om man kan skrämma någon att betala. Trots att det kan tyckas framgångsrikt när först Novell och nu Xandros går med på att betala beskyddarpengar men vi vet redan var Red Hat står och Linux har skaffat sig tunga bundsförvanter genom åren.

Ingen behöver betala Microsoft för någonting - så länge vi använder fri programvara kan de inte röra oss.

No comments: