Tuesday, April 21, 2009

Hur ser framtiden ut för SPARC?

Röken har inte lagt sig ännu men man kan ju alltid spekulera som jag brukar säga. :)

Vad kommer hända med SPARC nu när Oracle köpt upp Sun?

Tecknen har väl funnits i skyn ett tag redan, det var bara ett par månader sedan som Suns sortiment med UNIX-arbetsstationer bara kom med x86-chip. SPARC bara försvann från en dag till en annan från det segmentet. Fokus för SPARC har i flera år varit just serverspecifikt så i backspegeln det kanske inte är så konstigt även om det i ett slag betydde att det inte längre finns någon leverantör av RISC-arbetsstationer med UNIX (både IBM och HP har lämnat marknadssegmentet).

I Suns sortiment finns flera stora servrar med SPARC men eftersom Solaris sedan många år finns på x86 och det är väldigt kostsamt att utveckla sin egen processorarkitektur är det väl ingen alltför vild gissning att Oracle kommer försöka sälja av SPARC-divisionen och satsa helhjärtat på x86 - där volymen finns.

Samtidigt som Linux hela tiden äter marknadsandelar av traditionell UNIX har UNIX kanske aldrig varit starkare på marknaden än det är idag - tack vare Apples Mac OS X och iPhone OS.

Samtidigt måste man fråga sig var Solaris är på väg i Oracles händer. Kommer de fortsätta på det öppna spåret och försöka dra utvecklare från Linux? Ser Oracle något värde i att ha ett eget operativsystem?

No comments: