Monday, September 29, 2008

Det börjar närma sig: Ubuntu 8.10

Det är 30 dagar kvar till nästa Ubuntuversion, 8.10 eller Intrepid Ibex som den också kallas.



Nyheter är:

Förbättrad nätverkshantering

Nu blir det ännu enklare att koppla upp sin bärbara dator till olika nätverk. Med den nya versionen av NetworkManager behöver man inte längre vara inloggad för att kunna ansluta till ett nätverk, utan datorn ansluts direkt när den startas. Dessutom finns det numera stöd för mobilt bredband samt för att använda flera nätverkskort samtidigt.

Serverprogramvara som man installerar är bättre integrerade med brandväggen UFW så att det blir lättare att öppna upp de portar som används.

Förbättrad skrivarhantering

När man ansluter en ny skrivare laddas rätt drivrutin ner från nätet, det underlättar för dem som använder lite ovanligare skrivare eller modeller som lanseras efter att Ubuntu 8.10 släpps.

Krypterade filer

Med Ubuntu 8.10 kan man enkelt kryptera sina känsligaste filer. En speciell katalog skapas automatiskt i hemkatalogen och alla filer man sparar där krypteras med AES. Man behöver inget ytterligare lösenord för detta utan katalogen låses automatiskt upp varje gång man loggar in.

Gästanvändare

När man lånar ut sin dator tillfälligt vill man ju inte riskera att någon t.ex. utnyttjar de sparade lösenorden i webbläsare eller får tag annan känslig information. Men nu går det enkelt att logga in som gäst i systemet, en gästanvändare har begränsade rättigheter i systemet och får bara tillgång till det nödvändigaste.

Uppdaterad kontorssvit

OpenOffice 3.0 innehåller många nya funktioner. En problemlösare har lagts till för att söka optimala värden i kalkylark, diagramverktyget har förbättrats och en ny funktion gör det möjligt för flera personer att arbeta tillsamans på ett kalkylark. I ordbehandlaren har funktionen för marginalanteckningar förbättrats, anteckningar visas nu med författare, datum och klockslag. Stöd har också lagts till för att öppna filer sparade i Microsofts OOXML-format.

Gnome 2.24

Filbläddraren Nautilus har fått flikar för att visa flera mappar i samma fönster, hanteringen av filarkiv har förbättrats och tillfälligt anslutna diskenheter kan nu avmonteras med en enkel knapptryckning i Platser. Volymkontrollen har bättre stöd för PulseAudio.

Pidgin 2.5

Den populära klienten för snabbmeddelanden har förbättras ytterligare. Framför allt så har stödet för Live Messenger blivit bättre, nu kan man använda personliga statusmeddelanden och skicka iväg egna smilisar. Dessutom kan man ta emot meddelanden som skickats medan man varit frånkopplad.

Transmission 1.33

Transmission har uppdaterats till version 1.33. En popup-ruta dyker nu upp när en fil har laddats ner och man kan låta Transmission bevaka kataloger så att filer delas ut automatiskt. Stödet för multitrackertorrents har förbättras och UPnP ska snabbare kunna öppna portar i brandväggen.

Linux 2.6.27

Den nya versionen av Linux-kärnan innehåller som vanligt mängder av ny funktionalitet. Många nya drivrutiner har lagts till, t.ex. så stöds nu de flesta webbkamerorna på marknaden. Systemet för att försätta datorn i viloläge har skrivits om från grunden, kärnans hantering av flerprocessorsystem har optimerats och virtualiseringssystemet KVM har fått fler funktioner.


Det ser ju ganska trevligt ut, särskilt välkommet är att nätverkshanteringen förbättrats - det är väl där flest användare snubblar misstänker jag. Det känns skönt att Ubuntu väljer PulseAudio, de flesta distributioner har gjort det och det har lagt grunden till att Linux får mycket bättre ljudstöd.

Sunday, September 28, 2008

G3!

Min kollega Mike ska flytta till Zurich (han har fått jobb på IBMs labb där) så han frågade om jag ville adoptera hans Power Mac G3 - och det ville jag naturligtvis. Igår var jag och hämtade den och nu undrar jag naturligtvis vad jag ska installera på den. Klart är att den får bli server, processorn ger knappast den oomph man vill ha i en interaktiv arbetsstation - även om jag inte riktigt har klart för mig vilken klockhastighet den har (kring 400MHz iaf) så är den ju trots allt från början av 2000-talet och det har ju hänt en del sedan dess...

Nu ska jag bara bestämma mig för vad jag ska köra för operativsystem på den, Mac OS X Server, någon BSD eller kanske Linux? Finns det något annat skoj man kan köra på den kanske?

Vi får se mot mitten av nästa vecka när jag bestämt mig och kan sätta igång med den på allvar, då ska jag även ta reda på ALLT om hårdvaran. :)

Friday, September 26, 2008

Mer trubbel för Sun?

Infoworld publicerade en artikel med titel Is Sun Solaris on its death bed?, en artikel som nu också plockats upp av New York Times.

Det som jag först läste som en ganska onyanserad attack mot Sun Solaris (och även i förlängningen HP-UX och AIX) letar sig alltså in i media bortom IT-sajterna.

Det går ju inte speciellt bra för Sun, det tror jag inte är någon större hemlighet - men jag tycker personligen det skulle vara riktigt trist om Solaris försvann.

Monday, September 22, 2008

IBM och Mac

Det finns ett community med Mac-användare på IBM och det körs pilottester internt för att använda Mac OS X som en plattform.

På den interna Macsidan (w3.mac.ibm.com för de som sitter på "insidan") listas programvara som rekommenderas för användare och den största enskilda händelsen är förstås att Lotus Notes finns för Mac OS X.

Men vad finns det mer för Mac-programvara från IBM? Jag hade själv ingen aning så jag har grävt lite...

TSM, Tivoli Storage Manager, är en mycket kapabel backuplösning. Mac OS X är en fullt supportad klient.

Lotus Notes är en grupprogramvara som har e-postfunktion (att bara använda den som e-postsystem är riktigt, riktigt hjärndött). Mac OS X är en fullt supportad klient.

IBM gör kompilatorer, vanligtvis under VisualAge-namnet, Fortran och C/C++ finns i versioner för Mac OS X, men verkar inte ha uppdaterats sedan Apple gick över till Intelprocessorer.

Tivoli Workload Scheduler är inte officiellt supportad men det är inga större problem att få igång klienten (som är helt javabaserad) på Mac OS X.

IBM ViaVoice, för att röstdiktera direkt på datorn, finns men verkar inte uppdaterad till Intel.

Det ryktas intensivt att IBMs DB2-produkter ska komma på Mac OS X.

Sen är där förstås iNotes, Notesklienten som är på gång för iPhone.

Och jag kommer förmodligen återkomma till ämnet igen...

iPhone OS 2.1

Efter att ha kliat mig i huvudet ett par gånger när jag fick error 1600: okänt fel när jag försökte lägga på iPhone OS 2.1 på min 2G iPhone fick jag nog och gick tillbaka till absoluta basics. Jag stängde av telefonen (istället för att ha den igång) när jag satte den i DFU-mode, gjorde en ny ipsw-fil med pwnagetool, iTunes 8 gick igång med ett felmeddelande om att den hittat en okänd enhet.

Efter att ha dragit ur iPhonen (fortfarande DFU:ad) och satt i den igen fick jag rätt meddelande om att iTunes hittat en iPhone som behövde återställas och då gick 2.1 snällt på.

Sweet

Tuesday, September 16, 2008

Ubuntu eee no more

Ubuntu eee fick ett brev från Canonical som upplyste om att distributionen bryter mot copyrightlagar och policies, men märk väl - det var ett mycket respektfullt brev som tackade projektet för stödet av Ubuntu och Canonical erbjöd sig att hjälpa till med ny logo och namn.

Jag har aldrig sett ett så vänligt brev från ett företag innan, bra hanterat av Canonical som faktiskt har all rätt att vara lite sura även om Ubuntu eee är en enorm tillgång även för Ubuntu-"brandet".

Flera nya namnförslag har redan kommit in så det är ingen som hänger läpp. Oavsett vad man kommer kalla det är det en alldeles utmärkt distribution av GNU/Linux anpassad för eee PCs.

HP ska säga upp närmare 25.000

För att spara pengar ska Hewlett-Packard säga upp 24.600 personer eller 7.5% av alla som jobbar på HP. Låter som ett lite väl maffigt sparpaket - jag undrar verkligen hur de ska klara sina leveranser med en sån brutal reduktion.

BSD-nyheter

Mac OS X 10.5.5 är släppt och rekommenderas för alla användare av Leopard.

...och PC-BSD 7 är släppt. Varför hoppet från PC-BSD 1.5 till 7? PC-BSD är baserad på FreeBSD och FreeBSD är uppe i version 7, utvecklarna ville helt enkelt synka versionsnumret. PC-BSD är ingen fork av FreeBSD utan helt enkelt en distribution av det. PC-BSD 7 är baserad på FreeBSD 7-stable och kommer med KDE 4.1.1.

Monday, September 15, 2008

Inkommande X11 i Ubuntu

Som standard accepterar Ubuntu inga inkommande X11-sessioner från andra maskiner. Det är väl helt acceptabelt om man tänker ur ett säkerhetsperspektiv men om man redan skyddar sig med en brandvägg mot nätet kan man kosta på sig att tillåta det.

Då ändrar man i filen /etc/gdm/gdm,conf
Raden DisallowTCP=true ska ändras till DisallowTCP=false

Efter det måste gdm startas om, det allra enklaste är att bara starta om systemet.

Guide till Netbooks

The Register har en köpguide för de som är sugna på de små Netbooks som blivit populära på sistone. Jag har själv en ASUS eee PC 900 som jag tycker är kanon (med Ubuntu eee 8.04.1).

Thursday, September 11, 2008

Thinkpad-skörd

Idag fick vi en massa gamla Thinkpad T40 på jobb. Så jag hoggade genast en och har utsatt den för plågsamma installationsexperiment. TinyMe, PC-BSD 7 beta1, SkyOS 5 Beta 6947, SyllableDesktop och Plan 9 har varit inne och vänt på maskinen. Just nu kör jag OpenBSD 4.3.

Good times!

Wednesday, September 10, 2008

iPhoto, bilder och backup

Jag hade ett hårddiskhaveri på min MacBook tidigare i år och blev av med en del bilder eftersom jag använder iPhoto som mitt fotoprogram. Jag (som borde veta bättre) lärde mig slutligen en läxa.

Nu tankar jag upp mitt iPhoto-bibliotek med Apples Backup till MobileMe och drar dessutom över massor av foton till Flickr (som jag uppgraderat till ett "Pro"-konto). Och jag har hittat en gratis, stabil och mycket användbar plug-in till iPhoto som gör att amn enkelt kan exportera bilder till Flickr: Free Flickr eXporter iPhoto Plugin (FFXporter).

På iPhone använder jag Pic Quickr som kostar 15kr i App Store för att göra samma sak.

Rekommenderas.

Reklamfilm för nya iPod nano

Tuesday, September 09, 2008

EXTRA! EXTRA! Helt nya iPods!

Apple hade sitt Let's Rock-event idag och presenterade en ny generation iPod nano - smalare och med en återgång till formfaktorn den hade generation 1 och 2. Funktioner från iPod Touch har letat sig ner till nano så om man lägger den på sidan får man Cover Flow-vyn precis som på storebrodern. Inte revolutionerande på något sätt men det brukar ju inte iPod-produkterna vara, de följer en stadig utveckling och blir ständigt mer och mer förfinade.


iPod Touch uppdaterades också, lite tunnare, samma mer vågade form som iPhone 3G och en ny 32GB-modell. Samma sak alltså, evolution snarare än revolution.

iPod Classic blev tunnare och finns numera bara i 120GBs-modell.

iPhone och iPod Touch ska få programvara version 2.1 inom kort och redan nu finns iTunes 8 att ladda ner.

ATSserver och mdworker i CPU-race

Jag tankade hem flera gigabyte PDF-filer igår och nästan direkt började fläkten brumma och det sprutades luft av bara den genom min Macbook. De två processerna ATSserver och mdworker (som är en del av Spotlight, sökmotorn i Mac OS X) åt hungrigt i sig av min CPU-tid.

Jag tänkte att det säkert bara behövs lite tid för den att indexera men efter att ha stått på hela natten var fläkten fortfarande i full gång när jag gick upp i morse och då tröttnar man ju. Om inte en 64-bitarsprocessor på 2GHz kan klara av uppgiften på 7 timmar blir iaf jag lite mörkrädd.

Så för att fixa det hela har jag nu sett till att Spotlight inte indexerar min "Hämtade filer"-mapp. Det gör du genom att gå in i Systeminställningar -> Spotlight -> Integritetsknappen -> +-knappen och välj det bibliotek du vill exkludera.

Nu är det tyst och lugnt igen...

Tuesday, September 02, 2008

Först Ubiquity och nu Chrome


Ubiquity är ett nytt tillägg till Firefox (3 och uppåt) som ger kraften av kommandoraden till webbläsare. Smått fantastiskt och oerhört ambitiöst.

Och nu ska Google ge sig in i Webbläsarmatchen med Chrome.

För oss slutanvändare ser det onekligen intressant ut.

Haiku växer upp

Haiku är ett försök att återskapa det avsomnade BeOS med öppen källkod. I dagarna togs ännu ett steg för att göra operativsystemet moget: det fick stöd för en swap-fil.

OOXML, wax on - wax off

Efter att ISO/IEC nekat att pröva invändningarna som flera länder hade mot OOXML har nu sex länder enats om CONSEGI 2008-deklarationen.

Här är hela deklarationen:
CONSEGI 2008 DECLARATION

We, the undersigned representatives of state IT organisations from Brazil, South Africa, Venezuela, Ecuador, Cuba and Paraguay, note with disappointment the press release from ISO/IEC/JTC-1 of 20 August regarding the appeals registered by the national bodies of Brazil, South Africa, India and Venezuela. Our national bodies, together with India, had independently raised a number of serious concerns about the process surrounding the fast track approval of DIS29500. That those concerns were not properly addressed in the form of a conciliation panel reflects poorly on the integrity of these international standards development institutions.

Whereas we do not intend to waste any more resources on lobbying our national bodies to pursue the appeals further, we feel it is important to make the following points clear:

1.The bending of the rules to facilitate the fast track processing of DIS29500 remains a significant concern to us. That the ISO TMB did not deem it necessary to properly explore the substance of the appeals must, of necessity, put confidence in those institutions ability to meet our national requirements into question.

2. The overlap of subject matter with the existing ISO/IEC26300 (Open Document Format) standard remains an area of concern. Many of our countries have made substantial commitments to the use of ISO/IEC26300, not least because it was published as an ISO standard in 2006.

3. The large scale adoption of a standard for office document formats is a long and expensive exercise, with multi-year projects being undertaken in each of our countries. Many of us have dedicated significant time and resources to this effort. For example, in Brazil, the process of translation of ISO/IEC26300 into Portuguese has taken over a year.

The issues which emerged over the past year have placed all of us at a difficult crossroads. Given the organisation's inability to follow its own rules we are no longer confident that ISO/IEC will be capable of transforming itself into the open and vendor-neutral standards setting organisation which is such an urgent requirement. What is now clear is that we will have to, albeit reluctantly, re-evaluate our assessment of ISO/IEC, particularly in its relevance to our various national government interoperability frameworks. Whereas in the past it has been assumed that an ISO/IEC standard should automatically be considered for use within government, clearly this position no longer stands.

____________________________
Aslam Raffee (South Africa)
Chairman, Government IT Officer's Council Working Group on Open Standards Open Source Software

____________________________
Marcos Vinicius Ferreira Mazoni (Brazil)
Presidente, Servico Federal de Processamento de Dados

____________________________
Carlos Eloy Figueira (Venezuela)
President, Centro Nacional de Tecnologías de Información

____________________________
Eduardo Alvear Simba (Ecuador)
Director de Software Libre, Presidencia de la República

____________________________
Tomas Ariel Duarte C. (Paraguay)
Director de Informática, Presidencia de la República

____________________________
Miriam Valdés Abreu (Cuba)
Directora de Análisis, Oficina para la Informatización

Hur länge kommer bluffstandarden OOXML fortsätta orsaka kontroverser?