Wednesday, January 30, 2008

PowerVM

IBM siktar in sig på lågrpissegmentet inom virtualisering med nya produkten PowerVM. För endast $40 per processor kan man virtualisera AIX och Linux på Power-plattformen (alltså System p från IBM). PAVE, eller System P Application Virtual Environment, som döpts om till PowerVM x86 kan man också köra Linux/x86-binärer rakt av och PowerVM x86 ingår i priset!

Jag ser fram emot när vi köper in en Power6-maskin så man får testa det!

Depenguinator

Så du har kört Linux ett bra tag och vill testa något nytt men har ingen egentlig lust att radera och installera om? Varför inte prova Depenguinator och få din Linux utbytt mot FreeBSD?

Kul idé som kanske får fler att testa FreeBSD som ju är ett mycket kapabelt operativsystem.

Thursday, January 17, 2008

Macworld Expo

Steve Jobs tal på Macworld Expo i år har som bekant varit och han kom med en del nyheter.

* Macbook Air - ny supertunn, dyr, bärbar
* Apple TV-uppgradering (mjukvara) inklusive stöd för uthyrning av filmer
* iPhone och iPod Touch-uppgraderingar (mjukvara)
* Time Capsule - Time Machine äver nätverk mot en ny Airport Extreme med inbyggd hårddisk (den enda annonseringen jag verkligen fastnade för, det här är smart)
* Imponerande siffror: 4 miljarder låtar sålda i iTunes Music Store, 4 miljoner iPhones sålda

Veckan innan kom ju också en uppgraderad Mac Pro, de har nu 8 kärnor i alla modeller vilket verkar lovande om man tänker köra Mac OS X Server virtualiserat på den. :)

Vad som inte kom som jag hoppades på var en uppdaterad Mac mini, det nya grafikchipsetet som finns i Macbook och kanske en lite snabbare CPU hade väl varit fint? Nåväl...

Tuesday, January 15, 2008

Macheist

Jag föll till föga och köpte den nya Macheist. Det var Pixelmator och AppZapper som blev avgörande.

Om du behöver någon av applikationerna i macheist kan jag inte annat än rekommendera köp, det är riktigt billigt med bonusen att man skänker en liten slant till välgörenhet. I mitt fall gav jag slanten till AIDS-forskningen.

Och ja, bilden ovan är tagen med Snapz Pro X. :)

Thursday, January 10, 2008

Aggro

IBM förutspår att Intels Itanium kommer gå i graven inom fem år och Sun's SPARC kommer följa efter. Snacka om aggro!

Parallels Server

Parallels senaste produkt, Server, är i privat beta just nu.

Den har ganska unika features som stöd för virtualisering av Mac OS X Server på Windows, Linux och Mac OS X. Den kan dessutom köras direkt på järnet (ala ESX Server från VMWare) om man vill det, också det unikt, en produkt man kan köra både stand-alone och hostad i ett operativsystem.

Det ska bli kul att se när den släpps, jag skulle gärna köra Mac OS X Server virtualiserat.

Jag har tidigare beklagat mig över Parallels bedrövliga support och eftersom jag inte behövt kontakta dem sedan jag hade strulet vet jag inte om de blivit bättre. Förhoppningsvis har de det.

Det ska bli kul att se om VMWare kommer kontra med stöd för Mac OS X Server de med.

Monday, January 07, 2008

Now you're thinking with Portals

Någon vänlig själ hade lagt upp en uppdaterad version av klassikern Doom för Mac OS X på piratbukten. Versionen har uppdaterad grafik med bättre upplösning på texturerna men i övrigt inget annat förändrat. Jo, en sak, det var över 300MB stort.

Jag vill minnas att originalet kom på vad, 4 eller 5 disketter...? The times they are a' changin'.

Jag uppgraderade mina föräldrars Mac Mini till Leopard igår, installerade en webbkamera och insåg efter ett tag att den externa hårddisken lagt av. Doh! Vi får se om de köper en ny, de verkade inte helt nöjda med att lägga ut en tusing till.

Jag har funderat på HTPC-konceptet för Mac Mini och så smått börjat formulera en lista på program jag bör / inte bör ha på en sån maskin.

Bör ha:
VLC Media Player
Programvara för Elgato EyeTV Hybrid
DisplayConfigX
Bittorrentklient
Fjärrstyrning av Bittorrentklient

Bör inte ha:
IM-klient
GMail-notifier

Saturday, January 05, 2008

Klassisk Cray

När jag var i tonåren och finnig datornörd (okej, jag är fortfarande en finnig datornörd ;) ) och satt framför en Vic-20/64/128 hade jag drömmar om en superdator från Cray.

En stor, imponerande maskin med inbyggd soffa! Jag har fortfarande intresse av att köra operativsystemet från maskinen även om jag inte direkt längtar efter att betala för elräkningen för en Cray-1 idag (250kW drar den rackarn).

TheRegister har en artikel om den gamla drömmaskinen med fina bilder på underverket, inklusive skinnsoffan.